kolmapäev

Ehitamine, miks luiskamine om suurep kunst kui niitmine


Maja ei hakata mitte harja pealt tegema, vaid maa pealt (vanasõna)
Rannu-Jõesuu sild Tartumaal,
üks pikimaid ühesildelisi sildu Eestis
Projekteerimine ja ehitamine on erinevad protsessid, millele põhinõuded sätestab ehitusseadus. Võib valmida projekt, ilma et iial alustataks ehitamist ja samas on inimesi, kes ehitavad ilma korralikku projektita. Kõigile on parem, kui alustatakse projekteerimisest ja siis järgneb loomulik osana ehitusprojektis läbitöötatud lahenduse elluviimine.



Tunnistan ausalt üles, et kõik mis on välja kukkunud halvasti, selles on süüdi teised (kõnekäänd)
Tellijat huvitab tavaliselt kaks olulist asja:
  • esiteks: palju maksab (eraldi projekteerimine, -ehitamine või mõlemad koos);
  • teiseks: millal töö kätte saab.
Tähelepanu alt jäävad välja ehitise ülalpidamise kulud, erinevate lahenduste tasuvus ja nende head või halvad küljed. Näljasele kõlbab iga söök ja rahapuuduses Tellijale on oluline üksnes hind. Probleemid tekivad hiljem, siis kui Tellija tegelikult aru saab, mida ta selle odava hinna eest sai. Siis on aga süüdi juba teised.

Tööd ei häbene tegija, häbeneb töö nägija (vanasõna)

Hinnakujundus, ehituse eelarve, ehitusmaksumuse kujundamine ehk heal lapsel mitu nime. Tegemist on kunstiga, mida alahinnatakse ja millest nagu poliitikastki kõik kõike teavad.
Maksumuse määramine on oluline nii projekteerimises kui ehituses. Projektbüroode Liidu juhatuse liikme Andres Saare on projektbüroode kulud järgmised: palgad (45%), neilt makstavad maksud (15%), kulud seadmetele, tarkvaralitsentsidele, kontoripindadele (30%), arenduskulud (10%). Tuleb endale aru anda, et ilma kuludeta ei tule midagi sh projekti. Kui keegi pakub projekteerimisel väga odavat hinda (Andres Saare arvates kulub Eestis keskmise raskusastmega hoone projekteerimisele u 2,2 tundi hoone ruutmeetri kohta, võttes aluseks Soome konsultantide liidu ja ehitusinseneride liidu statistika), tekib küsimus kas täies mahus projekteerimisteenust üldse pakutakse. Võib tekkida olukord, kus projekteerimine tegeleb ainult vormilise poolega, mis on vajalik ehitusloa saamiseks ja sisuline pool jääb läbi töötamata.

Kuidas kaup, nõnda hind (vanasõna)
Ehitusmaksumuse eelarvestamise käigus on tähtis täpselt ette aimata/prognoosida tekkida võivaid kulusid (täpseks loetakse eelarvet hälbega kuni 5%). Näiteks võib kokku leppida, et:
  • a) värvitakse seinad 17,0 €/tund ja Tellija tasub värvi maksumuse – nn kulude tasumise lepingud;
  • b) värvitakse seinad kindla rahasumma eest – 950,0 € (näiteks 100 m² hinnaga 9,5 €/m²) – nn kokkulepitud summa lepingud.

Kõik tunnid ei ole tulusad (vanasõna)
Kulude tasumise leping (variant a) võimaldab juhtida tööde korraldamist ning saada täpset teavet olukorrast platsil, kuid ei aita Tellijal ette näha kogukulusid (näiteks kulud koos proportsionaalse hinnalisaga, kulud koos kokkulepitud hinnalisaga, tagatud piirmaksumuse leping jne).
Kokkulepitud summaga leping (variant b) ei anna Tellijale võimalust kulusid täpselt kontrollida, kuid annab hea ettekujutuse kogumaksumusest (näiteks kogumaksumuse leping, töömahtudel põhinevad lepingud, hinnakirja lepingud, projekteerimis-ehituse töövõtu lepingud jne). Antud variant toob suurema riski töövõtjale, sest ehitus võib vajada näiteks sügavamat vundamenti kui kokku lepitud.

Luiskamine om suurep kunst kui niitmine (vanasõna)
Hinnapakkuja on eelduslikult professionaal ja neilt oodatakse erilist asjatundlikust. Ei oska õigesti ette arvata kõiki kulusid,jääb firma kahjumisse, midagi jäi arvestamata. 
Hinnati kulusid liiga suureks, võib firma jääda tööta, sest pakutav hind osutub turul kõrgeks. 
Turuhinda määravad tihti alapakkujatest peatöövõtjad, kes saavutavad odavama maksumuse jättes alltöövõtjatele tasu maksmata.

Pettusel on lõhkine kuub (vanasõna)
Igaüks on arvamustes vaba. Oluline on see, kellele jäävad viimaks tühjad pihud. 
Kui ehitusmaksumus on valesti arvestatud, võivad tühjad pihud jääda kas projekteerijale, ehitajale või Tellijale. 
Ei ole palju möödas ajast, kui osa ehitusfirmasid loobus objektidest, tuues põhjenduseks, et olid hinnategemisel eksinud. Kui lepingu sõlmimisel lubati Tellijale ehitust vundamendist võtmeteni siis hiljem võis saadagi üksnes vundamendi ja võtmed, mis kahjuks ei avanud ühtegi ust, sest nende paigalduseks raha ei jätkunud...

Ära arva asja hinda, vaata enne andja rinda (vanasõna)
Lepingutest tuleb kinni pidada ehk kokkuleppeid täita (ld. k Pacta sunt servanda). See keskajast püsiv põhimõte on kahjuks praktikas kergelt hüljatav. Kõigil on meeles kui suured ehitusfirmad loobusid pärast lepingu sõlmimist või enne ehituse valmimist lepingus kokkulepitust, tuues põhjenduseks oodatava kasumi asemel paistvat kahjumit, mida ei oldud nõus kinni maksma. Nii palju siis riskidest ja lubadustest. 
Hea firma ei müü mitte ainult toodet/tööd vaid ka usaldust. Odavaima hinna jahis lähevad sellised pisiasjad nagu ehitise kvaliteet, hilisemad ülalpidamise kulud jne hinda oluliseks pidaval Tellijal meelest. Ta ootab hüpnotiseeritult väikesi numbreid, andmata aru mis selle taga tegelikult on.

Ega Jumal põle kiiret loond, Jumal on hiired loond (vanasõna)
Hinna- ehk eelarvestajaid on ennustajad st. inimesed, kes enne protsessi algust määravad maksumuse, püüavad ette näha tehtavad/saabuvad kulud. Ennustajate elu pole kunagi kerge olnud. Omal ajal põletati neid tuleriitadel…
Neid vajatakse ja materdatakse. Pole harv juhus, kui hinda soovitakse minutiga. Eeldatakse, et kogemustega suureneb vilumus ja lüheneb olematuks aeg. Kõik peab saabuma ruttu, veel parem hetkega. Hinda oli vaja eile, ehitus peab olema valmis homme. Samas ei maksa ära unustada eesti vanasõna: „Liiga kiire sõit ajab vankri kraavi.“

Kel suure suu, tol om kõva töö (vanasõna)
Hea eelarvestaja on võimeline lisaks eelarve koostamisele ka ehitust kui projekti juhtima, sest tajub tegevuse ja kulude seost ja tähtsust. Elus kohtab projekti- ja objektijuhte, kes ei oska eelarvet lugeda, koostamisest rääkimata. Kui hind ei ole õige ei pruugi olla tööd. Kui pole tööd, vaatavad kõik hinnakujundajaid. Eelarvestajaid/hinnaspetsialiste objektide vastuvõtmisel tavaliselt ei kohta. Hästi koostatud eelarve korral jääb au teistele. 
Nad ei ole aga unustatud, sest pisemagi vääratuse korral leitakse hinnategijad süüdlastena kiiresti üles.

Kus ehitust, seal ka puru (vanasõna)
Levib ütlus, et eelarvestajad eksivad alati. Kogenud eksivad lihtsalt sagedamini ja vähem märgatavalt.

Ega majaehitamine ei ole kübara kergitamine (vanasõna)
Ka Tellijale on maksumus oluline. Siin ei tohiks aga teha viga ja keskenduda üksnes hinnale. Vajalik on teha selgeks, mida oma raha eest ka tegelikult saab. Kas soovite maja või ainult võtmeid?

Odav osta, kallis kanda (vanasõna)
Hea maja ja odav maja ei ole sünonüümid. Majad võivad olla tervislikud/ebatervislikud;  mugavad/ebamugavad; odavad/kallid;  säästlikud/raiskavad; ilusad/koledad jne. Kokkuhoid toob kaasa kvaliteedi languse. Esialgselt pimedaks lööv odav hind maksab hiljem kätte halvemas kvaliteedis, ajalimiidi ületamises ja lisakuludes, mida Tellijalt välja pressitakse või mida ta peab kandma, sest töö ei valmi õigeaegselt.

Aja küll juttu, aga lase käed käia (vanasõna)
Selleks korraks lõpetan, sest teema on liiga lai ja kõike korraga haarata ei suuda (näiteks eelarve siduvus, ületamine jne millest räägiks tulevikus). Küsimuste korral võtke ühendust.

1 kommentaar:

  1. Projekteerijana olen kohanud enamusi probleeme, mis eelarvestajatelgi tekivad. Minu arust on tõsisemad probleemid projekteerimisfaasis:
    - Hind on ainuke kriteerium- tihtipeale unustatakse, et kallimad lahendused ei ole mitte ainult tarnijafirma toitmiseks kallimad. Kallim lahendus on läbimõeldum ja edasi arendatud lühidalt kokkuvõttes annab parema tulemus, mis aitab kokku hoida püsikulusid.
    - Tähtaeg on minimaalne. Inseneritöö peaks olema probleemidele parima lahenduse otsimine. Minimaalne tähtaeg aga tähendab, et leitakse lahendus, kas see on parim lahendus või isegi normaalne lahendus.
    Analüüsiks, kas lahendus on hea, ei ole lihtsalt aega.

    VastaKustuta